Interiörbild från Statens Naturhistoriske Museum Referenser

Statens Naturhistoriske Museum

- Pågående

1592
Glas
100mm
Överlapp mellan glas
796
Unika geometrier

Det nya naturhistoriska museet ”SNM” byggs just nu i Köpenhamn. Projektet är ganska komplext där befintliga byggnader förvandlas till ett helt nytt museum där de flesta av de nya delarna kommer att ligga under jord. Det mest iögonfallande nybygget är "Ocean sal", som är en superelliptisk kupolstruktur som kommer att vara utställningsområde för valskelett som hänger från kupolen och skapar en illusion av att man är under vatten.
Stommen består av en friforms, stålnods-konstruktion som ger formen på kupolen.

Glassystemet är ett Fiskfjälls- glassystem där det yttre glaset i varje IG-enhet överlappar det nedanför, liknande ett takpannesystem. Glassystemet är baserat på aluminiumprofiler horisontellt som genererar ett steg i fasaden så att det finns 4 nivåer av glas i varje korspunkt horisontellt.

Längs de vertikala profilerna används LS3000 Light-systemet vilket möjligjorde montage från utsidan samtidigt som vi säkrade glaset mot stålkonstruktionen på insidan.

Eftersom strukturen är en superelliptisk kupol kan de ~1600 glasbitarna bara speglas en gång vilket ger 800 unika geometrier för glasen i strukturen.

För de underjordiska områdena i projektet levererar vi speciella takfönster och väggpartier i skräddarsydda stålsystem som återskapar gamla tiders utseende.

Plats: Botanisk Have, Köpenhamn, Danmark
Ägare: Københavns Universitet
Arkitekt: Lundgaard & Tranberg Arkitekter
På uppdrag av: Aarsleff AS
Tjänster: Fasader och takfönster
Status: Pågående
Fotograf: Lindner Scandinavia

Arbetets omfattning

Lindner Scandinavia har utvecklat stål- och glaslösningarna med parametrisk design från mesh-modellen av kupolens ytterform som tillhandahölls av arkitekten för Ocean sal.
För de andra områdena har ett skräddarsytt system utvecklats. Komplett leverans inklusive montering av alla komponenter.

© Københavns Universitet / SNM

Se timelapsen av Oceansal-montaget i videon ovan.